Blog & News

Gundega Šmite: ontdek Light seeking Light

achtergrond

Gundega Šmite, geboren in Riga, Letland, studeerde af aan de compositieafdeling van de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music. Ze heeft deelgenomen aan workshops met gerenommeerde componisten zoals Salvatore Sciarrino, Fabio Nieder, Philippe Hurel, Oscar Strasnoy en Unsuk Chin. Sinds 2007 doceert ze aan de Latvian Music Academy en heeft ze verschillende leidinggevende functies bekleed bij de Latvian Composers’ Union. Haar werken zijn bekroond met prijzen, waaronder de Grand Music Award voor de nieuwe compositie van het jaar. Ze woont momenteel in Thessaloniki, Griekenland. Haar composities zijn wereldwijd uitgevoerd op gerenommeerde festivals zoals Klangspuren Schwaz for New Music en Baltic Sea Festival.

over de compositie

Šmite: “Licht heeft me gefascineerd sinds ik componist werd. Licht, als fysieke substantie, filosofisch idee, bron van leven, en symbool van hoop en vernieuwing, is een nooit eindigende bron van inspiratie.” Šmite componeerde Light seeking light naar aanleiding van vijf regels uit William Shakespeare’s toneelstuk Love’s Labour’s Lost. In Shakespeare’s toneelstuk worden deze regels humoristisch uitgedrukt. Iemand die te hard op zoek is naar het licht van de waarheid, wordt er alleen maar door verblind. Šmite gelooft dat een humoristische manier van het uitdrukken van wijze dingen niet afdoet aan de diepte van de inhoud: “in mijn compositie heb ik geprobeerd deze te verlichten door verschillende lagen van koorklank”. “Belangrijker dan het vinden van het licht van de waarheid is het proces van zoeken naar dit licht.

Het kan een levenslange reis zijn waarin je het licht vindt en tegelijkertijd weer verliest of veel verder weg ziet—licht dat licht zoekt,” beaamt Šmite.

La femme lumineuse

Šmite’s Light seeking light is te beleven tijdens concertserie La femme lumineuse, van 19 tot en met 29 september. Temidden van andere werken die de thema’s van licht en duisternis verkennen binnen het programma van dit concert verkent dit stuk, geïnspireerd door Shakespeare’s regels over de zoektocht naar waarheid, de dualiteit van licht en schaduw door middel van een gelaagde en rijke koorklank.

Dit stuk staat in contrast met de andere werken in het programma, zoals Karin Rehnqvist’s När natten skänker frid, dat de eenvoud en sereniteit van de nacht verkent, en Adrianna Kubica-Cypek’s L’hiver, die de winter afbeeldt met een hypnotiserende en sombere schoonheid. In combinatie met Kaija Saariaho’s Nuits, adieux, Judith Bingham’s The Darkness is no Darkness, en de andere werken, draagt Light seeking Light bij aan een thematisch rijke en visueel en emotioneel gelaagde ervaring.

Het biedt een reflectie op de zoektocht naar licht als een metafoor voor de zoektocht naar waarheid en inzicht, en benadrukt de diversiteit en diepgang van het programma.