Als professioneel kamerkoor voelen we ons medeverantwoordelijk voor de ontplooiing van talent in de koorsector, waarbij allereerst het kweken, ondersteunen en ontwikkelen van professioneel toptalent centraal staat. We plannen of nemen deel aan activiteiten die de ontwikkeling van jonge zangers en aankomende koordirigenten van topniveau ondersteunen. Daarnaast willen we jong talent aanmoedigen en inspireren, zodat zij de koormuziek van morgen kunnen vormgeven.
Maar talentontwikkeling is niet alleen iets voor de allerbesten. We moedigen ook kinderen, jongeren en volwassenen aan om kennis te maken met koormuziek en om samen te zingen, zelfs als ze nog geen ervaring hebben. Onze zangers fungeren hierbij als brug, ze inspireren en motiveren anderen met hun liefde voor muziek. Op dit niveau zijn educatie en talentontwikkeling met elkaar verbonden.
De twee pilaren waarop ons beleid voor talentontwikkeling is gebaseerd:
talentontwikkeling
Ontwikkelen, in- en doorstromen van (top)talent
Het bieden van ervaringsplekken aan talentvolle zangers en dirigenten
Samenwerking met Nieuw Vocaal Amsterdam, buitenschoolse zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4-21 jaar
Nieuw Vocaal Amsterdam en Cappella Amsterdam hebben in 2019 een start gemaakt met een langjarige samenwerking. Deze richt zich met name, maar niet uitsluitend, op het Nieuw Amsterdams Kinderkoor (12-15 jaar) en het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor (15-21 jaar). Onder de activiteiten vallen de vaste jaarlijkse samenwerking in december met de productie A Ceremony of Carols in het Orgelpark Amsterdam en een tweejaarlijks project waarin het jeugdkoor niet alleen een eigen onderdeel in het programma heeft, maar vooral ook de gelegenheid heeft samen te zingen met Cappella Amsterdam. Het kinderkoor verzorgt in 2025 een voorprogramma bij de jaarlijkse uitvoering van Kanon Pokajanen.
Getalenteerde NVA Jeugdkoorleden (tussen 15 en 21 jaar) met professionele zang ambities worden in de gelegenheid gesteld om bij Cappella Amsterdam stage te lopen.
Samenwerking met de Nationale Koren
o.a. door het bieden van gastlessen en stageplaatsen.
Deelname aan Meesters en Gezellen, georganiseerd door Stichting Tettix
Gedurende drie intensieve weken leren conservatoriumstudenten en -alumni, de “gezellen”, de vaardigheden die nodig zijn om op internationaal niveau in een professioneel a capella-kamerkoor te zingen. Cappella Amsterdam levert om het jaar zowel de “meesterzangers” als de dirigent voor dit project.
Masterclass Koordirectie (tweejaarlijks)
Vijf getalenteerde dirigenten volgen een driedaagse masterclass bij Daniel Reuss. Deze dirigenten zijn geselecteerd na een internationale aankondiging en inschrijving, onder andere in samenwerking met Dirigentenforum Deutschland. De masterclass sluit af met een slotpresentatie voor publiek, waarbij de vijf jonge dirigenten Cappella Amsterdam zullen dirigeren.
Tenso CONNECT-project
Eind 2025 vindt in Ankara, Turkije de finale plaats van het CONNECT-project. Het is een ambitieus initiatief van Tenso waar we samen met negen Europese partners werken aan internationale uitwisseling van jonge zangers en dirigenten. Het project weerspiegelt niet alleen ons streven naar artistieke excellentie, maar ook naar het slaan van bruggen tussen culturen en het smeden van blijvende banden binnen het internationale koorwezen.
talentontwikkeling
Kennismaken, ontmoeten en ontwikkelen
Voorstellingen met educatief aanbod
De kinderopera Icarus (8+), gecomponeerd door Leonard Evers en gebaseerd op het boek Rebel met Vleugels van Marcel Roijaards, staat op de planning voor januari 2026. Regie is in handen van Mart van Berckel. De concertante vorm is een oratorium voor kinderen. Een oratorium? Nou ja, een oratorium dat ontspoort in knetterend muziektheater dat het publiek meeneemt in de tomeloze zucht naar vrijheid en avontuur, ambitie en non-conformisme van Icarus. Bij deze productie zal een educatief aanbod worden ontwikkeld voor het primair en voortgezet onderwijs (8-14 jaar).
Cappella Amsterdam en amateurkoren
Cappella Amsterdam heeft een aanbod ontwikkeld voor amateurkoren binnen en buiten de regio, waarbij de expertise van de professionele zangers projectmatig wordt ingezet. Door zich jaarlijks aan twee amateurkoren te verbinden zorgt Cappella Amsterdam voor een stevige kwaliteitsimpuls voor het betreffende koor.