cappella
amsterdamraakt.
Cappella Amsterdam bij Podium Witteman
Visie
De gezongen stem raakt ons en verbindt ons
De stem was het eerste instrument in de geschiedenis. Iets overbrengen doen we zo goed met een geluid dat het dichtst bij onszelf staat, onze stem.
We kennen allemaal de emotie van het gezongen woord. Ook al verstaan we het niet, een gezongen stuk roept herkenbare emoties op. En vaak verstaan we een zangstuk beter dan we zelf denken, omdat we het gevoelsmatig begrijpen. Blijdschap, pijn, verdriet, opluchting, het gezongen woord vangt deze begrippen beter dan de gesproken vorm.
Missie
Mensen raken met de menselijke stem
Cappella Amsterdam geeft koormuziek haar plek in de 21ste eeuw én houdt de rijke koorcanon levend. Dat betekent het voortzetten van een excellente uitvoeringspraktijk en het aangaan van vernieuwing op vele fronten. Wij willen een zo breed mogelijk publiek in aanraking laten komen met koormuziek. Daartoe brengen wij diversiteit in onze programma’s, in onze partnerkeuzes en in onze medewerkers.
Wij zijn een koor van mensen tussen mensen, dat met klassieke muziek een universele en menselijke emotie wil oproepen. Wij willen ons publiek een authentieke ervaring geven, keer op keer als zij ons horen. Oprecht, direct, dichtbij en toegankelijk. Kortom, onze muziek moet mensen raken.
Thema 2020-2021
Grensgangers
Er was eens een monnik in de Provence, in de abdij van Saint Martial de Limoges om precies te zijn. Die kreeg rond 1155 een pelgrim op bezoek. De pelgrim was een troubadour, die zijn eigen lied op snaarinstrument begeleidde. De monnik raakte dermate geïnspireerd door de zinnenprikkelende muziek van de rondreizende muzikant dat hij deze orale traditie opschreef. Op één notenbalk noteerde hij het lied van de troubadour, op een andere zijn eigen liturgische muziek. Zo vond hij, door wereldlijke met geestelijke muziek te combineren, pardoes de Europese polyfonie uit.
Deze vereenvoudigde weergave van een historisch proces is een voorbeeld van een vroege Europese grensganger. ‘Grensganger’ is een germanisme. En dat dekt precies de lading. Grensgangers zetten stappen in onverwachte gebieden en verbinden zo muzikale werelden. En die hoort u in ons Grensgangersprogramma.
Partners en
samenwerkingen
Cappella Amsterdam plaatst koormuziek als kloppend hart in tal van artistieke samenwerkingen. Deze samenwerkingen geven koormuziek een niet weg te denken plaats in het culturele veld. In de loop der jaren hebben deze samenwerkingen ons hechte muzikale vriendschappen opgeleverd met diverse orkesten, operagezelschappen en musici.
De vriendschap met het Orkest van de Achttiende Eeuw resulteerde nog niet zo lang geleden in het ontvangen van de VSCD Klassieke Muziekprijs. Wij hopen dat u in seizoen 2020-2021 net zo veel van deze muzikale vriendschappen zult genieten als wij! In dit seizoen werken we onder meer samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Amsterdams Andalusisch Orkest, de artiesten Rima Khcheich en Amira Medunjanin en dirigent Sir Mark Elder.
In seizoen 2021-2022 voeren we weer prachtige concerten uit met onze partner Nieuw Vocaal Amsterdam. Nieuw Vocaal Amsterdam biedt kinderen van vier tot eenentwintig jaar een klassieke zangopleiding. Zij maken zingen mogelijk voor alle kinderen die dat graag willen. Ongeacht talent, ervaring en financiële draagkracht. De leerlingen worden gecoacht door de zangers van Cappella Amsterdam en chef-dirigent Daniel Reuss. Zo dragen wij ook een steentje bij!