cappela
amsterdam
raakt.

video: Again and Again september 2018

Visie

De gezongen stem raakt ons en verbindt ons

De stem was het eerste instrument in de geschiedenis. Iets overbrengen doen we zo goed met een geluid dat het dichtst bij onszelf staat, onze stem.

We kennen allemaal de emotie van het gezongen woord. Ook al verstaan we het niet, een gezongen stuk roept herkenbare emoties op. En vaak verstaan we een zangstuk beter dan we zelf denken, omdat we het gevoelsmatig begrijpen. Blijdschap, pijn, verdriet, opluchting, het gezongen woord vangt deze begrippen beter dan de gesproken vorm.

Muziek kent een intrinsieke schoonheid en muziek vervult een nog bredere functie in de samenleving. Muziek, en zeker gezongen muziek, verbindt mensen. Doordat de gezongen stem ons roert en mild stemt, zien wij de ander, hoeveel hij of zij ook van ons verschilt.

Missie

Mensen oprecht raken met de menselijke stem

Onze muziek moet mensen raken. Wij willen ons publiek een authentieke ervaring geven. Keer op keer als ze ons horen.  De menselijke stem moet wat ons betreft niet alleen in letterlijke zin menselijk zijn, maar vooral ook in emotionele zin. Oprecht, direct, dichtbij en toegankelijk. Dat is de vorm die wij kiezen voor onze uitvoeringen. Of de muziek tot het klassieke koorrepertoire behoort of tot het hedendaagse. Of die trouw is aan oude wetten of aan nieuwe. Het gaat ons er altijd om dat we met onze stemmen iets losmaken bij de mensen die naar ons luisteren. Zodat mensen voelen dat zij mensen zijn en dat ook wij mensen zijn.

Partners en
samenwerkingen

Cappella Amsterdam plaatst koormuziek als kloppend hart in tal van artistieke samenwerkingen. Deze samenwerkingen geven koormuziek een niet weg te denken plaats in het culturele veld. In de loop der jaren hebben deze samenwerkingen ons hechte muzikale vriendschappen opgeleverd met diverse orkesten, operagezelschappen en musici.

De vriendschap met het Orkest van de Achttiende Eeuw resulteerde onlangs in het ontvangen van de VSCD Klassieke Muziekprijs. Wij hopen dat u in seizoen 2019- 2020 net zo veel van deze muzikale vriendschappen zult genieten als wij! In seizoen 2019-2020 werken we onder meer samen met VU Kamerkoor, Orkest van de Achttiende Eeuw, Boudewijn Tarenskeen, Project Wildeman, Joep Beving, Asko|Schönberg, Jeugdkoor Nieuw Vocaal Amsterdam, Belgian National Orchestra en het Residentie Orkest.

Cappella Amsterdam & Orkest van de Achttiende Eeuw / @Jan Hordijk

Over ons