Brahms' Ein deutsches Requiem
Waar gaat het over?
Nog geen dertig was Johannes Brahms toen hij rond 1861 begon met het verzamelen van de teksten voor Ein deutsches Requiem uit zijn Lutherse bijbel. De treurige dood van zijn vriend Robert Schumann speelde daar ongetwijfeld een rol in. Na de dood van zijn moeder in 1865, die hem zo mogelijk nog meer aangreep, ging hij componeren. In 1868 werden de eerste delen uitgevoerd van zijn Duitse requiem, een van zijn omvangrijkste meesterwerken.
In deze twee podcastafleveringen gaan muziekwetenschapper Huib Ramaer, musicologe Maartje Stokkers en chef-dirigent Daniel Reuss in gesprek over Ein deutsches Requiem van Brahms. Misschien kent u het werk al en heeft u er altijd al meer over willen weten. Is het werk nieuw voor u? Er staat u een prachtige ontdekking te wachten (we zijn er bijna jaloers op!).
Leer meer over de opbouw van het werk, voor wie het bedoeld is en over de vooruitstrevendheid van de componist.
Sprekers
Huib Ramaer is zelfstandig musicoloog, programmeur van Festival De Muze van Zuid, docent cultuurgeschiedenis muziek aan ArtEZ en gastdocent aan conservatoria als Codarts, KC Den Haag en Prins Claus Groningen. Op de podia en in de media deelt hij zijn kennis en enthousiasme over muziek in gesproken woord, tekst en vertelconcerten met musici. Hij was regelmatig verteller in Brahms-programma’s, zoals die van de Doelen in Rotterdam 2018 en het Februari Festival 2019 Den Haag. Zijn doel is telkens zo aanstekelijk mogelijk bruggen slaan tussen het publiek en het muziekleven, de musici, de componisten en de muziekgeschiedenis.
Maartje Stokkers is een Nederlandse musicologe en radiopresentatrice. Zij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ook volgde ze een gedeelte van het onderdeel muziekgeschiedenis aan de Universiteit van Perugia. Tijdens haar studie liep ze stage op de internet kunst- en klassiekredactie van de AVRO.
Van 2005 tot 2018 was Maartje Stokkers een vaste presentator op NPO Radio 4. Ze presenteerde onder andere de programma’s De Vrijdag van Vredenburg, Het Zondagmiddagconcert en de radio-uitzending van het Prinsengrachtconcert.
Meer koormuziek
Cappella Amsterdam geeft koormuziek haar plek in de 21ste eeuw én houdt de rijke koorcanon levend. Dat betekent het voortzetten van een excellente uitvoeringspraktijk en het aangaan van vernieuwing op vele fronten. Wij willen een zo breed mogelijk publiek in aanraking laten komen met koormuziek.
Draagt u Cappella Amsterdam ook een warm hart toe? Met uw steun kunnen wij veel moois laten horen.
***
Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe podcast-releases en onze concerten.
Beluister ook
Te horen zijn
- Cappella Amsterdam en Orkest van de Achttiende Eeuw: Daniel Reuss, harmonia mundi, 2019. Selig sind, die da Leid tragen
- Cappella Augustana: Matteo Messori, Briliant Classics, 2012. Er ist das Heil und selig Licht (Schutz)
- Ton Koopman, Amsterdam Baroque Orchestra and Choir, Challenge Classics, 2008. Glorie, Lob, Ehr und Herrlichkeit (Bach)
- André Morsch, Cappella Amsterdam en Orkest van de Achttiende Eeuw, Daniel Reuss, harmonia mundi, 2019. Herr, lehre doch mich
- Günther Groissböck, Decca, 2018. Denn es gehet dem Menschen wie dem Vieh (Brahms’ Vier ernste Gesänge)
- Cappella Amsterdam en Orkest van de Achttiende Eeuw, Daniel Reuss, harmonia mundi, 2019. Denn alles Fleisch es ist wie Grass
- idem. Wie lieblich sind deine Wohnungen
- Soile Isokoski: Christoph Spering, Chorus Musicus, Opus 111, 1996. Ihr habt nur Traurigkeit (4-main)
- (aansluitend) Carolyn Sampson, Cappella Amsterdam en Orkest van de Achttiende Eeuw: Daniel Reuss, harmonia mundi, 2019. Ihr habt nur Traurigkeit (met orkest)
- André Morsch, Cappella Amsterdam en Orkest van de Achttiende Eeuw: Daniel Reuss, harmonia mundi, 2019. Denn wir haben hie keine bleibende Statt
- idem.
- idem.
- Cappella Amsterdam en Orkest van de Achttiende Eeuw: Daniel Reuss, harmonia mundi, 2019. Denn alles Fleisch es ist wie Grass