fbpx

Vacature: Zakelijk leider (gesloten)

(1,0 fte, zo spoedig mogelijk, richtdatum 1 januari 2023)

Cappella Amsterdam zoekt een gedreven en ondernemende zakelijk leider met affiniteit voor koormuziek en de visie om het repertoire van Cappella Amsterdam nog verder te verbreden en vernieuwen.

Belangrijke opgaven voor de komende jaren zijn onder meer het bestendigen en uitbouwen van de inhoudelijke en financiële robuustheid van organisatie en programmering; uitbouw van de diversiteit in programmering; de organisatie voorbereiden voor en sturen op de nieuwe subsidie aanvragen (FPK, BIS); introductie cao; onderhouden en uitbouwen van relaties ten behoeve van fondsenwerving en het diverser maken van de organisatie.

Over Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam zingt op het hoogste niveau muziek die betovert en verwondert. Hiervoor krijgt het koor middels prijzen en in recensies nationaal en internationaal de hoogste waardering.
Daniel Reuss (1961) is de artistiek leider van Cappella Amsterdam. Onder zijn leiding professionaliseerde het koor en groeide het naar internationale faam. Naast Daniel werken we met enkele vaste artistiek ontwikkelaars en jonge dirigenten samen om een breed palet aan producties over het voetlicht te kunnen brengen.

Cappella Amsterdam produceert zelf a capella concerten. Daarnaast hebben wij een intensieve samenwerking met het Orkest van de Achttiende Eeuw en doen we co-producties met vele Nederlandse ensembles en orkesten. Cappella zingt ook internationaal met ensembles en werkt multidisciplinair samen met gezelschappen en organisaties als Holland Festival, Nationale Opera & Ballet en dirigenten als Barbara Hannigan en Marcus Creed. In samenwerking met Harmonia Mundi en nu PENTATONE verschijnen vrijwel jaarlijks nieuwe opnames van Cappella Amsterdam.

Het koor zingt per seizoen circa 15 producties, oude en nieuwe koormuziek, met in totaal circa 60 concerten in grote en kleine (concert)zalen in Nederland en daarbuiten. Ons kantoorteam werkt nauw met elkaar samen en bestaat naast de zakelijk leider uit twee productiemanagers en twee marketingmanagers. Cappella Amsterdam houdt kantoor in het Muziekgebouw in Amsterdam.

Cappella Amsterdam volgt de Code Cultural Governance, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit en Inclusie.

Profiel

De zakelijk leider bewaakt en ontwikkelt samen met de artistiek leider / dirigent de artistieke koers, positionering en strategie. In nauwe collegiale samenwerking worden de beleidsmatige, artistieke en productionele werkzaamheden gecoördineerd. De zakelijk leider is in gezamenlijkheid met de artistiek
leider verantwoording verschuldigd aan het bestuur.

Op dit moment staat er een gezonde organisatie die meerjarig wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en Gemeente Amsterdam. Het koor heeft dit jaar haar vijftigjarig bestaan gevierd. De nieuwe zakelijk leider heeft een vitale rol voor het doorzetten van de bloei van Cappella Amsterdam en voor steeds grotere bekendheid. Fondsenwervend vermogen en netwerk zijn daarbij cruciaal.

Stichting Cappella Amsterdam hanteert het bestuur / directiemodel. De zakelijk leider vormt samen met de artistiek leider de tweehoofdige leiding. Samen dragen zij eindverantwoordelijkheid naar het bestuur.

Taken en verantwoordelijkheden

Beleid

 • Gezamenlijk met de artistiek leider: het meerjarig artistiek en strategisch beleid, vanuit een heldere visie op de ontwikkeling van de podiumkunsten in het algemeen en die van de koormuziek in het bijzonder;
 • Het formuleren van beleidsplannen; 

Bedrijfsvoering

 • Eindverantwoordelijk voor de integrale bedrijfsvoering, waaronder verantwoordelijkheid voor het jaarlijks opstellen van de begroting, tussentijdse financiële verslaglegging aan het bestuur en het opstellen van het jaarverslag; in dat verband verantwoordelijk voor het aansturen van de freelance boekhouder;
 • Onderhouden en bestendigen van subsidierelaties en verdere groei tot stand brengen in de werving van fondsen, particuliere gevers en sponsors;
 • Verdere invulling geven aan de regionale vertegenwoordiging en zichtbaarheid van Cappella Amsterdam;
 • De seizoensplanning van producties en concertverkoop;
 • Voorbereiding van de bestuursvergaderingen, die 4 á 5 keer per jaar worden gehouden;

Leidinggeven

 • Direct leidinggevende van het kantoorteam;
 • Strategisch richting geven aan een effectief marketing- en communicatiebeleid en aansturen van het marketingteam;

Extern

 • Vertegenwoordiging van Cappella Amsterdam, waaronder het versterken van de positionering van Cappella Amsterdam;
 • Aanspreekpunt en gesprekspartner voor (co-productie)partners;
 • Representatie en aanwezigheid bij concerten.

Onze ideale zakelijk leider (v/m/x)

 • Heeft ervaring met het werven van subsidies bij publieke en private fondsen, en bij voorkeur een relevant netwerk op dit gebied;
 • Is communicatief sterk en heeft een flexibele en collegiale instelling;
 • Is strategisch sterk en ervaren op het gebied van marketing en communicatie;
 • Is gedreven, ondernemend, enthousiast en een verbinder;
 • Heeft affiniteit met, en liefst ook een visie op het genre koormuziek en is in staat deze visie krachtig te formuleren, te motiveren en uit te dragen, en samen met de artistieke leiding en de medewerkers in daden om te zetten;
 • Signaleert trends en ontwikkelingen en weet van daaruit een toekomstvisie te ontwikkelen;
 • Heeft een brede muzikale belangstelling en een goed netwerk in de muzieksector of is in staat om dit snel te ontwikkelen.

Ons aanbod

We bieden een uitdagende en dynamische baan in een internationale omgeving.
Salarisindicatie: vergelijkbaar met CAO Theater en Dans schaal X.

Informatie en procedure

Het bestuur van Cappella Amsterdam laat zich bij deze procedure ondersteunen door executive searchbureau Colourful People. Voor meer informatie over deze functie kun je bellen met Winfred Voordendag, senior partner bij Colourful People op 06-28284706.

 • Je interesse kan je kenbaar maken door je brief en CV uiterlijk maandag 10 oktober via de website van Colourful People in te sturen: klik hier om doorverwezen te worden naar Colourful People.
 • Er zijn twee gespreksrondes. De gesprekken worden gehouden op donderdagavond 27 oktober en maandagavond 7 november.
 • Een referentieonderzoek en mogelijk een assessment zijn onderdeel van de procedure.
 • Indiensttreding zo spoedig mogelijk, richtdatum 1 januari 2023.

Over ons