Vacature artistiek ontwikkelaar

Cappella Amsterdam zoekt een

Artistiek Ontwikkelaar (ca. 0,4 fte)
per zo spoedig mogelijk

Cappella Amsterdam is een van de twee professionele kamerkoren in Nederland en brengt een repertoire van stokoude tot gloednieuwe muziek.

Daniel Reuss (1961) is de artistiek leider van Cappella Amsterdam. Onder zijn leiding professionaliseerde het koor en groeide naar internationale faam.

Naast intensieve samenwerking met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Asko|Schönberg en andere Nederlandse ensembles, zingt Cappella ook internationaal met ensembles als de Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor en musikFabrik. Cappella Amsterdam werkt daarnaast multidisciplinair samen met gezelschappen en organisaties als Muziektheater Transparant, Opera2Day, Holland Festival, de Amsterdamse Cellobiënnale en Nationale Opera & Ballet. Sinds 2000 is Cappella Amsterdam vrijwel iedere editie bij het Holland Festival te gast.
Bij harmonia mundi verschijnen vrijwel jaarlijks cd’s van Cappella Amsterdam.

Het koor zingt per seizoen circa 15 producties met in totaal circa 70 concerten in grote en kleine (concert)zalen in Nederland en daarbuiten. Cappella Amsterdam wil met zijn activiteiten een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en de instandhouding van de klassieke koormuziek. Het ensemble heeft een meerjarige subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en een aantal andere fondsen. Cappella ontvangt met ingang van 2017 geen meerjarig subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten meer.

Cappella Amsterdam zit middenin de uitdaging de artistieke koers te herwaarderen en te vernieuwen en tegelijk trouw te blijven aan zijn identiteit en kwaliteit. Zo kan Cappella Amsterdam een ankerpunt voor de koormuziek blijven en tegelijk nieuwe publieksgroepen de magie van gezongen muziek laten beleven. Herwaardering van onze artistieke koers gaat over onze positionering, het bereiken van nieuwe publieksgroepen, ontwikkeling van ons repertoire, nieuwe projecten, nieuwe podia, onze uitvoeringen en onze presentatie, culturele kruisbestuiving en samenwerkingspartners. Bereik en bekendheid van Cappella willen we zo verder vergroten. De Artistiek Ontwikkelaar heeft hierin een belangrijke rol.

Cappella Amsterdam houdt kantoor in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.
Voor meer informatie over het koor zie www.cappellaamsterdam.nl.

Cappella Amsterdam zoekt een Artistiek Ontwikkelaar (circa 0,4 fte)
De Manager Artistieke Ontwikkeling heeft het initiatief op het gebied van de ontwikkeling van het programma en de artistieke koers. Hij of zij maakt deel uit van de leidinggevende driehoek van Cappella Amsterdam met de artistiek leider en de zakelijk leider. Tevens draagt hij of zij zorg voor uitvoering van de artistieke plannen. Dat betekent een team aansturen voor een deel van de producties en daar desgewenst zelf ook rollen in vervullen.

Taken en verantwoordelijkheden o.a.
• het ontwikkelen van de artistieke koers in gelijkwaardige afstemming met de artistiek leider/dirigent Daniel Reuss en de zakelijk leider
• het bedenken, leiden en ‘voor elkaar boksen’ van nieuwe muziekprojecten
• het ontwikkelen van een meerjarig samenhangend seizoensprogramma
• het schrijven van de teksten over het programma voor communicatiedoeleinden
• het zorgdragen voor geslaagde producties samen met de artistiek leider, de zangers en het kantoorteam. Bij sommige van die producties eventueel zelf rollen vervullen als dirigent, dramaturg, etc.
• de externe vertegenwoordiging van Cappella Amsterdam
• oppakken van andere taken: we hebben een klein kantoorteam en dat betekent elkaar helpen, enige flexibiliteit bij de verdeling van het werk en hands-on activiteiten.

Plaats in de organisatie
Stichting Cappella Amsterdam hanteert het bestuur + directiemodel. De zakelijk leider en de artistiek leider/dirigent vormen samen de tweehoofdige leiding en zijn gezamenlijk eindverantwoordelijk naar het bestuur. De Artistiek Ontwikkelaar rapporteert hiërarchisch aan de zakelijk leider, maar werkt nauw samen met de artistiek leider/dirigent in de uitvoering van zijn of haar taken.

Jouw profiel
Onze ideale Artistiek Ontwikkelaar (m/v)
• is een jonge originele denker, gedreven, ondernemend, enthousiast en een verbinder;
• heeft een brede kennis van en belangstelling voor klassieke (koor)muziek en heeft een goed netwerk in de muzieksector;
• signaleert trends en ontwikkelingen en weet van daaruit een toekomstvisie te bouwen, uit te dragen en samen met dirigent en koor in daden om te zetten;
• heeft ervaring met muzikale ideeënontwikkeling, programmasamenstelling en productie; ervaring als artistiek leider is een pre;
• begrijpt wat verschillende publieksgroepen beweegt en weet hen te bereiken;
• is communicatief sterk en heeft een flexibele en collegiale instelling;
• heeft een academisch of HBO opleidingsniveau;
• Vanwege ons diversiteitsbeleid hebben we voorkeur voor iemand die onze culturele diversiteit versterkt en van niet Westerse afkomt is.

Ons aanbod
We bieden een uitdagende en dynamische baan in een internationale omgeving. Het salaris is marktconform. Het betreft in eerste instantie een aanstelling voor de duur van 1 jaar. Bij succesvolle resultaten kan de aanstelling worden verlengd.

Je reactie is welkom
Meer informatie is te verkrijgen (vanaf 19 augustus 2019) via zakelijk leider Bas van Drooge, +31 6 57933764.
We zien je motivatiebrief en cv graag digitaal tegemoet, uiterlijk op 1 september 2019, via vacature@cappellaamsterdam.nl onder vermelding van je naam en ‘sollicitatie Artistiek Ontwikkelaar’.

Procedure
Tweede helft september willen wij gesprekken voeren met kandidaten.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Over ons