Cd ‘Francis Poulenc – Stabat Mater’ bekroond met Choc de l’année classica 2014

De cd ‘Francis Poulenc – Stabat Mater’ die in maart 2014 is verschenen bij harmonia mundi, is door het Franse muziekmagazine Classica uitgeroepen tot Choc de lannée 2014. De uitreiking vond plaats op 2 december in Salle Pleyel in Parijs.

Cappella Amsterdam zingt op deze cd Poulenc’s Stabat Mater en Sept Répons de Ténèbres met het Estonian Philharmonic Chamber Choir en het Estonian National Symphony Orchestra onder leiding van Daniel Reuss. De sopraansolo’s worden gezongen door Carolyn Sampson.

Classica over de cd: “Daniel Reuss heeft in Sept Répons de Ténèbres de stem van een sopraan gebruikt, daar waar Poulenc oorspronkelijk een kinderstem had gepland. Zijn keuze is meesterlijk gebleken.” Over Stabat Mater schrijft Classica: “Ook hier klopt alles, is alles geraffineerd zonder overdreven te zijn.”

Cappella Amsterdam

Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss. Om elke compositie te laten spreken, heeft het koor zich zowel op moderne als op oude, authentieke zangtechnieken toegelegd. Het koor werkt samen met Nederlandse en internationale topensembles en -orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en Asko|Schönberg. Bij harmonia mundi verschijnen sinds 2008 vrijwel jaarlijks cd’s van het kamerkoor. De in 2008 verschenen Lux aeterna met werken van Ligeti en Heppener is bekroond met de Franse Diapason d’Or de l’année 2009. De in 2010 verschenen cd Golgotha van Frank Martin, is in 2011 genomineerd voor een Grammy. De cd met koorwerken van Leoš Janáček (2012) is internationaal zeer goed ontvangen en is bekroond met de Edison Klassiek 2013. Dit jaar zijn twee cd’s uitgebracht. Naast de Poulenc-cd is in september Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen? met bijzondere koorwerken van Johannes Brahms verschenen.

Daniel Reuss

Als ‘overtuigd niet-specialist’ dirigeert Daniel Reuss repertoire dat vele stijlen bestrijkt, van rond het jaar 1200 tot de meest actuele muziek. Reuss studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman. In 1990 volgde hij Jan Boeke op als artistiek leider en chef-dirigent van Cappella Amsterdam, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een vooraanstaand kamerkoor in Europa. Van 2003 tot 2006 was Reuss eveneens chef-dirigent van het RIAS Kammerchor in Berlijn. Onder zijn leiding bracht dit koor cd’s uit met werken van Martin, Händel en Stravinsky, welke werden onderscheiden met belangrijke Europese prijzen. Van 2008 tot 2013 was hij tevens chef-dirigent van het Ests Philharmonisch Kamerkoor, die hij ook samenbracht met Cappella Amsterdam op een cd met Golgotha van Frank Martin. Reuss werkt geregeld met vooraanstaande ensembles en orkesten in heel Europa, zoals de Akademie für Alte Musik Berlin, musikFabrik, Vocal Consort Berlin en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

Comments

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam