Het Kersjes Fonds reikt extra prijs uit aan Cappella Amsterdam

arrow arrow

Het Kersjes Fonds heeft vanwege het wegvallen van structurele subsidie voor Cappella Amsterdam besloten tot een gift van € 25.000 voor dit kamerkoor. ‘Dit fantastische ensemble kan nu wel wat extra steun gebruiken’, aldus het fonds. Voor hun laatste cd, Kanon Pokajanen, met werken van Arvo Pärt heeft het koor de klassieke Edison 2017 gewonnen.

Navarra String Quartet ontvangt de Kersjesprijs

Op 2 december a.s. ontvangt het Brits-Nederlandse Navarra String Quartet de jaarlijkse Kersjesprijs. De prijs, een bedrag van € 50.000, wordt ieder jaar uitgereikt aan excellente jonge musici. De Kersjesprijs is één van de belangrijkste klassieke muziekprijzen in Nederland.

‘Intens en poëtisch spel met een uitzonderlijk breed spectrum aan kleuren en dynamiek’, aldus de jury van Het Kersjes Fonds over het Navarra String Quartet. Het kwartet is opgericht aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Magnus Johnston (viool), Marije Johnston (viool), Simone van der Giessen (altviool) en Brian O’Kane (cello) houden zich vanaf de oprichting in 2002 fulltime bezig met het kwartetrepertoire ‘in hun nooit aflatende zoektocht naar het emotionele hart van de muziek’, aldus het kwartet.

Het Navarra String Quartet won vele prijzen op internationale concoursen, zoals de Banff International Quartet Competition. Eerder ontving het kwartet een beurs van de Borletti-Buitoni Trust. De jonge strijkers organiseren jaarlijks het Weesp Chamber Music Festival en waren te bewonderen op de grote internationale concertpodia als de Sydney Opera House en Wigmore Hall. 'Het is fantastisch dat we de Kersjesprijs hebben mogen ontvangen. We zijn hierdoor in staat om eindelijk onze grote droom te kunnen waarmaken om alle strijkkwartetten van Schubert vast te leggen op CD. Ook geeft het ons de ruimte om andere prachtige projecten te realiseren die zonder deze financiële hulp nooit mogelijk zouden zijn geweest’ (reactie van het Navarra String Quartet).

Noa Wildschut, Animato Kwartet en Leonard Evers eveneens in de prijzen

Naast de Kersjesprijs voor het Navarra String Quartet reikt Het Kersjes Fonds op 2 december ook prijzen uit aan violiste Noa Wildschut, het Animato Kwartet en dirigent/componist Leonard Evers. De 16-jarige Noa Wildschut ontvangt de Vioolbeurs (€ 15.000). Het Animato Kwartet krijgt een stipendium van eveneens € 15.000, dirigent Leonard Evers ontvangt een stipendium van € 10.000. De uitreiking van de prijzen vindt plaats in Het Concertgebouw in Amsterdam.Cappella Amsterdam wint Edison Klassiek 2017 in categorie koor

arrow arrow

Aanstaande zondag krijgen Lucie Horsch en Cappella Amsterdam een Edison tijdens de live uitzending van Podium Witteman op NPO2. Lucie Horsch krijgt de Edison voor haar debuutalbum Vivaldi en Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss wint in de categorie ‘Het koor’ met Kanon Pokajanen van de Estse componist Arvo Pärt. Daarnaast valt er nog een Nederlandse productie in de prijzen, want 19 november wordt de publieksprijswinnaar bekendgemaakt. En natuurlijk Ton Koopman die een Edison krijgt voor zijn gehele oeuvre.

De Nederlanders zijn door de jury, onder voorzitterschap van Mischa Spel tot winnaar gekozen op basis van kwaliteit en artistieke waarde. Welke internationale artiesten een Edison krijgen wordt zondag 19 november bekendgemaakt, twee internationale winnaars zijn aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen en iets te laten horen van hun winnende album.

Lucie Horsch
Een quote uit het juryrapport; “Door de blokfluit van Lucie Horsch klinkt Vivaldi’s muziek afwisselend speels, levenslustig, intens, melancholiek, ernstig, duister en melodieus. Ongeveer zoals het leven zelf. Vanaf de eerste noten voel je dat Horsch met huid en haar in de muziek is opgegaan, en ze neemt de luisteraar ook mee van de eerste tot de laatste minuut.”

Cappella Amsterdam
Een quote uit het juryrapport; “Kanon Pokajanen zit de kelen van Cappella Amsterdam als gegoten. In de fraaie akoestiek van de Waalse Kerk in Amsterdam leveren dirigent Daniel Reuss en zijn zangers een wereldprestatie. Onbegrijpelijk dat dit topkoor tegenwoordig moet zien te overleven zonder structurele subsidie.”

Podium Witteman
Aanstaande zondag 19 november wordt een aantal Edisons uitgereikt tijdens de uitzending van Podium Witteman in De Hallen Studio's in Amsterdam. Presentator Paul Witteman zal samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en klassieke trendwatcher Floris Kortie Edison winnaars en betrokken musici ontvangen waaronder oeuvreprijswinnaar Ton Koopman. De uitzending is live op NPO 2 om 18.05 uur.

Samenstelling jury
De jury bestaat uit Maartje Stokkers, Guido van Oorschot, Tonko Dop, Marian van der Meer, Wim Vos en meestemmend juryvoorzitter Mischa Spel.Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam