15/2 Onze Hollandsche meesters

Op het programma: Rudolf Escher, Robert Heppener en Ton de Leeuw.

Bij Hollandse meesters denken we aan schilders uit de Gouden Eeuw, zoals Rembrandt en Vermeer. Op het vlak van muziek komt Sweelinck in ons op. Dat ook onze vorige eeuw Hollandse (muziek)meesters heeft voortgebracht dreigen we soms te vergeten. Dit programma van Cappella Amsterdam – dat repertoire van Nederlandse bodem een prominente plaats biedt – presenteert werken van Rudolf Escher, Robert Heppener en Ton de Leeuw: drie Nederlandse componisten van wie de namen zijn opgenomen in de internationale Canon van de XXste-eeuwse Koormuziek. Hun muziek wordt door koren over de hele wereld uitgevoerd.

Koor is een ongelooflijk subtiele materie’, schrijft Rudolf Escher in 1958. Als geen ander kent én verkent Escher de mogelijkheden van de stem, waarbij hij fraaie gedichten als uitgangspunt neemt. Zijn achtstemmige Le vrai visage de la paix is een lofzang op een leven in vrede, op teksten van de Franse dichter Paul Éluard. In Songs of love and Eternity volgt Escher op de voet de sferen van de experimentele poëzie van Emily Dickinson.

Woorden als vocaliteit, helderheid en landschappelijkheid typeren de muziek van Robert Heppener. Heppener zag zichzelf niet zozeer als een ‘ontginner’, maar als ‘bewoner’ en dankbaar gebruiker van een rijk en verzadigd ‘landschap’ van koormuziek. Del iubilo del core verklankt een extatisch gedicht van de 13de-eeuwse mysticus Jacopone da Todi. Cappella Amsterdam en Daniel Reuss bewaren warme herinneringen aan de nauwe samenwerking met Heppener.

Zijn collega en generatiegenoot Ton de Leeuw componeerde zo’n dertig liederen en koorwerken. Car nos vignes sont en fleur is een lofzang op de liefde. Het is een van de bekendste werken van De Leeuw en een van de mooiste composities van de twintigste eeuw. Onnavolgbaar is het samenspel van individuele stemmen in deze sensuele tekst uit het Hooglied, waarin de geliefde wordt aangeroepen met een hartstochtelijk ‘Oh toi!’.

Grensoverschrijdende schoonheid in dit programma met koormuziek van Hollandse meesters.

Kaarten | Informatie voor de pers

Comments

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam