7/8 Doneren aan cultuur extra voordelig

Met name periodieke schenkers doen tot 2017 meer met hun geld dankzij Geefwet.

Dankzij de Geefwet die eind 2012 werd herzien, zijn giften aan culturele instellingen met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) fiscaal erg aantrekkelijk geworden. Schenkers kunnen een fors hoger bedrag ten goede laten komen aan een ANBI, waarbij de netto schenking hetzelfde blijft.

Dit is mogelijk dankzij de zogenaamde multiplier die van 2012 tot 2017 mag worden toegepast. Alvorens het geschonken bedrag af te trekken van het inkomen t.b.v. de aangifte Inkomstenbelasting, mag dit bedrag in 2013 worden verhoogd met een multiplier van 25%. Bij een gift van bijvoorbeeld EUR 500, mag de schenker dus EUR 625 aftrekken. Bij een belastingpercentage van 52% krijgt de schenker in dit geval dus EUR 325 terug van de fiscus. Terwijl de schenker feitelijk een bedrag van EUR 175 betaalt, komt EUR 500 ten goede van de culturele instelling.

Dit fiscaal voordeel geldt in ieder geval voor periodiek (1 maal per jaar, minstens 5 jaar) schenkers die hun schenking bij notariële akte laten vastleggen. Voor eenmalige schenkingen gelden beperkingen. Neem voor alle ins & outs een kijkje op de site van de Belastingdienst. Voor een berekening van de hoogte van de belastingteruggave voor uw eigen situatie kunt u gebruik maken van de schenkcalculator.

Ook voor Cappella Amsterdam (erkend als ANBI) en begunstigers is de wet goed nieuws.Kijk voor meer informatie en rekenvoorbeelden op deze pagina.

Comments

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam