Programma

Stukken van verscheidene componisten
Kinderliedjes uit verschillende culturen, zowel bestaand als nieuw.

Uitvoerenden

Ah, Cappella! koor

Uitvoeringen
Momenteel wordt Kids & koor uitgevoerd op scholen in Amsterdam en in Kennemerland
Ook worden er besloten concerten gegeven in concertzalen zoals het Muziekgebouw te Amsterdam en Musis Sacrum te Arnhem

Wat is Kids & koor?

Het is zo langzamerhand algemeen bekend: muziek is goed voor het brein en de motoriek, muziek verbindt en is daarom goed voor de sociale vaardigheden en cohesie. Én muziek maakt vrolijk en ontroert. Daarom is het goed als kinderen muziek maken. Bovendien is de stem een magisch muziekinstrument dat je gewoon hebt meegekregen en dat maakt zingen zo natuurlijk en logisch, maar toch heel bijzonder. Op scholen wordt gelukkig ook steeds meer gezongen. De hoogste tijd dus voor Cappella Amsterdam om de klassen ‘onveilig’ te maken en met en voor kinderen te zingen. Dit doen we met een splinternieuw koor: Ah, Cappella!

Wie is Ah, Cappella!?

Ah, Cappella! bestaat uit jong vocaal talent dat de handen ineenslaat, met doorgewinterde zangers uit Cappella Amsterdam. Ah, Cappella! is een divers koor dat de schoonheid van een veelheid aan stemmen viert. Een koor dat wordt gecoacht en opgeleid om met kinderen te werken. Met dit nieuwe en jonge koor maken wij muziekeducatie en -voorstellingen voor kinderen mogelijk, willen wij concreet bouwen aan de diversiteit van beoefenaars van klassieke koorzang en geven wij jong talent een kans. In seizoen 2019-2020 ging Ah, Cappella! van start met de schoolvoorstelling Moggûh! Helaas werden de schoolvoorstellingen door de coronapandemie vroegtijdig onderbroken. Natuurlijk hebben we, nu het weer kan, de draad opgepakt!

Toelichting

Hoe klinkt lekker eten? Hoe klinkt het als je boos bent? Hoe klinkt verdrietig? Hoe klinkt verveling? Hoe zing je geluk? Allemaal zaken die aan de orde komen tijdens de schoolvoorstelling Moggûh! voor groep 3 tot en met 5 van de basisschool.

We volgen een ‘normale’ dag uit het leven van een scholier waarin stem en emotie de hoofdrol spelen. Kinderliedjes van overal over de wereld en de prachtige koormuziek van Sweelinck tot nieuw gecomponeerde muziek wekken op het toneel een gekke, ontroerende en magische muzikale wereld op. Tandenpoetsen kan uitmonden murmelend en proestend Bachoraal, een swingend Surinaams tel-lid maakt van een saaie rekenles een feestje, een baby wordt getroost met een prachtig Turks slaapliedje en pijn wordt uitgeschreeuwd in een virtuoze belcanto aria.

Tijdens de voorstelling zingen de kinderen samen met de leden van Ah, Cappella! en worden ze betoverd door magisch mooie stukken uit het koorrepertoire van Sweelinck tot Ligeti. We maken deze voorstelling met de zangers van Ah, Cappella!, regisseur Bart Oomen, educatie-ontwikkelaar Emma Rekers en componist/arrangeur Leonard Evers, die tevens de artistieke leiding over dit project heeft.

Aan de muziekvoorstelling gaat een educatieprogramma op de scholen vooraf. Het doel van dit educatietraject en de muziekvoorstellingen is om de kinderen te laten ervaren hoezeer gezongen muziek je in het hart kan raken.

Het hele traject werd ontwikkeld in dankbare samenwerking met Aslan Muziekcentrum.
Klik hier om naar de website van Aslan Muziekcentrum te gaan.