Arvo Pärt (1935)

€ 15.00   Koop dit artikel op iTunes

Bestellen

'Vorig jaar vatte het onvolprezen Cappella Amsterdam het plan op om Pärts monumentale koorwerk op te nemen bij harmonia mundi, het label waar het gezelschap eerder al bekroonde cd's met muziek van Poulenc, Ligeti en Janácek uitbracht. Na een succesvolle crowdfundactie is de release dit najaar een feit. Over de uitvoering niets dan goeds. Imposant is de brede waaier aan kleuren die dirigent Daniel Reuss aan de kelen van zijn zangers ontlokt. Potige tuttipassages rijzen als kerkzuilen op uit het koor. In donker resonerende kwinten wanen de mannen zich Russische basso profondo's, terwijl de sopranen in de hoogte stralen als een goudbestoft Maria-icoon. Feilloos uitgevoerd: de weidse crescendo's en diminuendo's die de bijna zestig minuten durende Kanon als klankgeworden kruisribben op spanning houden.'

Klassieke Zaken 31 oktober 2016 Joep Christenhusz

'De Amsterdamse Waalse Kerk levert een gedroomde akoestiek. Maar het zijn Cappella Amsterdam en dirigent Daniel Reuss die Kanon Pokajanen verheffen tot een kluisterende affaire. Serene stemmen, peinzende stemmen, bedreigde stemmen: tot en met 11 november reizen ze met dit prachtwerk door het land.'

***** Volkskrant 4 november 2016 Guido van Oorschot

Ode I

Ode III

Ode IV

Ode VI

Kontakion

Ikos

Ode VIII

Ode IX

Prayer after the canon

Arvo Pärt Kanon Pokajanen HMC 905274

Ode 1 | Ode 3 | Ode 4 | Ode 6 | Kontakion | Ikos | Ode 8 | Ode 9 | Gebed na de Kanon

Kanon Pokajanen van de Estse componist Arvo Pärt is de nieuwste toevoeging aan de veelal geprezen Cd-reeks van Cappella Amsterdam. De opname is tot stand gekomen dankzij een succesvolle crowdfunding campagne op Voordekunst, met aanvullende steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Het werk van de Estse componist Arvo Pärt is niet voor niets favoriet bij filmmakers. Het is groots, melodieus, sacraal, ingetogen, lyrisch, roerend en troostend tegelijk. Over Kanon Pokajanen zegt de componist zelf: “Toen ik lang geleden voor het eerst in aanraking kwam met de traditie van de Russisch-Orthodoxe Kerk stuitte ik op een tekst die grote indruk op mij maakte, hoewel ik hem toen niet begreep. Het betrof de boetekanon. Sindsdien heb ik deze verzen vaak herlezen, langzaam en toegewijd zoekend naar hun betekenis.”

Deze omvangrijke boetekanon voor vierstemmig koor a cappella is een diepgelovige vraag naar vergiffenis, gebaseerd op de negen odes van de Orthodoxe Boetekanon aan onze Heer Jezus Christus die wordt toegeschreven aan de Heilige Andreas van Kreta (660-740). Door deze op een moderne manier toon te zetten, brengt Pärt het meditatieve naar het hier-en-nu. 

Cappella Amsterdam, dirigent Daniel Reuss

Sopranen

Martha Bosch
Katharine Dain
Marijke van der Harst
Mariëlle Kirkels
Maria Köpcke
Marjo van Someren
Rachel Thompson

Alten

Marine Fribourg
Sabine van der Heijden
Luise Kimm
Mieke van Laren
Dorien Lievers
Inga Schneider
Suzanne Verburg

Tenoren

Ross Buddie
Dolf Drabbels
Jon Etxabe-Arzuaga
Mattijs Hoogendijk
Johannes Klügling
William Knight
Adriaan De Koster

Bassen

Nicolas Boulanger
Christoph Drescher
Pierre-Guy Le Gall White
Martijn de Graaf Bierbrauwer
Jan Willem van der Hagen
Kees Jan de Koning
Bart Oenema
Drew Santini 

Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam