Zie de mens!

Cappella_Lowres-7660

Thema 2019-2020

‘Zie de mens!’

We zien elkaar steeds minder de laatste tijd. In de trein kijken we niet op of om. We zijn vastgenageld aan onze beeldschermen. We zijn gefixeerd op elkaars blik, kijken niet terug. Obsessief delen we onze ego’s op Instagram en Facebook, maar spreken onze buren zelden. Buren genoeg echter. Op diverse media wordt gesproken over massa’s mensen die Nederland binnenkomen. Welk gezicht heeft een massa? Waar kunnen we de massa ontmoeten? Hoog tijd om weer eens bij te kletsen! Cappella Amsterdam toont u in seizoen 2019-2020 ons: de mens. Wij, de mens, wij in al onze kwetsbaarheid, heldhaftigheid, schoonheid en lelijkheid. Een rijkgeschakeerd palet waarin onze verlangens, angsten, dromen en nachtmerries door de eeuwen heen aan bod komen. Zie de mens!

We beginnen met de liefde. In Love Letters laat de jonge dirigente Krista Audere componisten en schrijvers aan het woord over de vele verschijningsvormen van de liefde. Intieme ontboezemingen worden afgewisseld met uitbundige vaderlandsliefde in composities van onder anderen Ton de Leeuw, Pēteris Vasks en Darius Milhaud.

We vervolgen het seizoen met het indrukwekkende Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Brahms zelf was vrij helder over het feit dat dit requiem geen dodenmis was, maar een werk voor de levenden. ‘Ein menschliches Requiem’ dat ons, degenen die achterblijven, troost. We kiezen voor de bijzondere, intieme bewerking voor piano en kamerkoor.

Le poète seul est hanté par l’amour des choses tranquilles’ (in eenzaamheid wordt de dichter geleid door zijn liefde voor de stille dingen). Soms moeten we alleen zijn om de schoonheid van de wereld om ons heen volledig te ervaren. Deze zin uit Calme des Nuits van Camille Saint-Saëns verwoordt de sfeer die heerst in het droomprogramma Dromen en passie waarin wij onze passie voor de mooiste koormuziek delen.

‘Zie de mens!’ werd uitgesproken door Pontius Pilatus terwijl hij een gemartelde man aan een massa mensen toonde. Over deze mens en zijn laatste dagen gaat de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Cappella Amsterdam brengt dit indringende werk samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Daniel Reuss.

‘Ik ben in mijn hele leven nog nooit zo melancholisch geweest als nu, en eenzaam, tenzij ik mij dag en nacht zou bezatten.’ Dit schreef Orlando di Lasso, een van de hoogst gewaardeerde componisten van de Lage Landen aan het eind van de 16de eeuw. In Homo Melancholicus staan de meesterlijke late motetten van deze ‘Belgische Orpheus’ centraal.

We sluiten het seizoen af met hoop. In de mensonterende omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog schrijft de Franse dichter Paul Eluard een bundel gedichten vol hoop op betere tijden en vertrouwen in het goede van de mens om het verzet een hart onder de riem te steken. Francis Poulenc nam deze teksten als basis voor Figure humaine, een van de indrukwekkendste koorwerken van de 20ste eeuw.

We praten graag met u bij tijdens één van onze concerten!

Leonard Evers, artistiek ontwikkelaar

Thema 2019-2020

Agenda