Henze Das Floß der Medusa

Een tijdloos requiem

Das Floß der Medusa is een tijdloos requiem voor de vergeten slachtoffers van de onverschilligheid van de bevoorrechten. Romeo Castellucci, een van de meest radicale theatermakers van onze tijd, zet zijn tanden in dit recalcitrante werk, waarmee het Opera Forward Festival 2018 van start gaat.

Das Floß der Medusa vertelt het verhaal van het Franse fregat Méduse, dat in 1816 schipbreuk leed op de zandbanken bij Mauritanië. De Franse regering liet de 150 slachtoffers aan hun lot over. Deze schandelijke episode uit de geschiedenis is vereeuwigd in het enorme schilderij Le radeau de la Méduse van Théodore Géricault.

Met Das Floß der Medusa veroorzaakte de Duitse componist Hans Werner Henze in 1968 een enorm schandaal. De première van dit oratorium werd vlak voor aanvang door de politie resoluut afgelast na de rel die in de zaal was ontstaan toen daar een grote afbeelding van Che Guevara werd uitgerold. De uiteindelijke première vond pas in 1971 in Wenen plaats. In 1990 maakte Henze een nieuwe versie van Das Floß der Medusa.

Hans Werner Henze (1926-2012) Das Floß der Medusa 1968/1990 (revisie)

door

Ingo Metzmacher muzikale leiding
Romeo Castellucci regie, decor, kostuums en licht

Piersandra di Matteo dramaturgie

Nederlands Philharmonisch Orkest

Koor van De Nationale Opera

Cappella Amsterdam

Nieuw Amsterdams Kinderkoor

Ching-Lien Wu, Daniel Reuss en Caro Kindt instudering koren

Lenneke Ruiten La Mort
Bo Skovhus Jean-Charles 
NN Charon 

Concert

Tickets

Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam