Baltische Zielen

Carte Blanche voor Endrik Üksvärav

Cappella Amsterdam brengt in februari en maart drie Nederlandse premières van Estse componisten: Kleine Litanei van Arvo Pärt, het Stabat Mater van Tõnu Kõrvits én de Missa brevis van Erkki-Sven Tüür. Deze werken staan centraal in het concert Baltische Zielen | Carte Blanche voor Endrik Üksvärav, waarin jonge dirigent Endrik Üksvärav met Cappella Amsterdam ook werken van Veljo Tormis, Galina Grigorjeva en Pärt Uusberg ten gehore zal brengen. De concerten vinden plaats in Amsterdam, Leiden, Kampen en Vlissingen. Componisten Kõrvits en Tüür zullen aanwezig zijn op de Nederlandse premières van hun werken op 28 februari in Muziekgebouw aan ’t IJ. Ook Jan Brokken, auteur van het boek Baltische Zielen, zal bij het concert in Amsterdam aanwezig zijn om zijn boek signeren.

Honderd jaar onafhankelijkheid van Estland

Endrik Üksvärav (1980) is een talentvolle Estse zanger die zich de afgelopen jaren ontwikkelde tot een zeer fijnzinnig koorleider. Hij beschikt over een bijzondere kennis van de zangtradities en de esthetiek van de muziek uit de Baltische Staten. Endrik Üksvärav: ‘De uitnodiging van Cappella Amsterdam is bijzonder voor mij. Estland viert op 24 februari 2018 honderd jaar onafhankelijkheid. Voor mij voelt deze Carte Blanche, die gewijd is aan Estse componisten, als een verjaardagscadeau van Cappella aan Estland. Ook kan ik nieuwe werken laten horen van de grote Estse componisten Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür en Tõnu Kõrvits. In de muziek van Veljo Tormis huizen onze wortels, emoties, wijsheid… eigenlijk alles. Het is muziek die je raakt, zelfs als je de taal niet verstaat.’

Jan Brokken – Baltische Zielen

De titel van het programma is ontleend aan het gelijknamige boek van Jan Brokken, waarin hij een onthutsend beeld schetst van de geschiedenis van de Baltische landen waarin elk levend mens wel een ander mens verloren heeft. ‘Al wat in de 20ste eeuw in Europa is gebeurd, vind je in verhevigde vorm in de Baltische landen terug. […] Maar ondanks al dat geweld [...], het ene regime nog verschrikkelijker dan het andere, behielden ze hun eigen cultuur, hun eigen taal en hun eigen identiteit. […] Zonder muziek hadden de Baltische talen het niet gered. Zingen was zo belangrijk omdat dat in de eigen taal kon. Dat culmineerde in de Zingende Revolutie van 1989. Ik vroeg me in mijn boek af of muziek de wereld kan veranderen. In dit geval is dat zo,’ aldus Jan Brokken in een interview voor Handelsbeurs Magazine, 2017.

Programma

Veljo Tormis (1930-2017) 

Raua needmine (Een vloek over het ijzer) 1972 

Kuulmata kuskil kumiseb kodu (Geluidloos ergens gemurmel huiswaarts) 1998

Arvo Pärt (1935) 

Alleluia-Tropus 2008 

Kleine Litanei 2015 Nederlandse première

Erkki-Sven Tüür (1959) 

Missa brevis 2013 Nederlandse première 

Kui vaikivad päevased tuuled (Als de winden stil worden) 2001

Galina Grigorjeva (1962)In Paradisum 2012

Tõnu Kõrvits (1969) Stabat Mater 2014 Nederlandse première

Pärt Uusberg (1986) Miserere 2008

Concert

Tickets

Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam