Motetten van Josquin des Prez

Het Bourgondische Leven/Festival Oude Muziek 2018

Het Festival Oude Muziek koos voor 2018 als thema De Bourgondische Hofcultuur van de renaissance, een periode waarin de Franco-Vlaamse polyfonie tot bloei komt en stap voor stap het model wordt voor de Europese kunstmuziek. Binnen dat thema is Josquin des Prez een van de centrale figuren en Cappella brengt een ode aan dit muzikale genie.

‘De motetten van Josquin behoren tot de beste werken van Josquin en het Miserere mei Deus en Planxit autem David vind ik misschien wel de twee allermooiste werken van de hele muzikale Renaissance. Daarom heb ik gekozen voor dit programma met motetten waarin Josquin in volle glorie te horen is,’ aldus Daniel Reuss.

In die motetten gebruikt Josquin verschillende compositietechnieken – van een ostinato in Miserere mei Deus, een cantus firmus in Nymphes des Bois, tot een muzikaal en tekstinhoudelijk spel met ut, re, mi, fa, sol, la in Ut Phebi Radiis en een volkomen vrije stijl in Planxit autem David. Het programma wordt omlijst door een klaagzang van Josquin bij de dood van Ockeghem aan het begin en een klaagzang van Gombert bij de dood van Josquin tot slot.

Programma:

Josquin des Prez (ca. 1450/55-1521)

Déploration sur la mort d’Ockeghem

Miserere mei deus

Planxit autem david

Absalon fili mi

Pater noster / Ave maria

In principio

De profundis / Requiem Aeternam

Absolve quaesumus Domine

Ut Phebi Radiis

Nicolaas Gombert (ca. 1490-ca. 1560)

Musae jovis

UItvoerenden:

Cappella Amsterdam

Daniel Reuss dirigent

Concert

Tickets

Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam