Het Orkest van de Achttiende Eeuw ontving in 2010 de Prins Bernhard Cultuurprijs. Met deze prijs werd het mogelijk om een oude droom te realiseren: het geven van een serie uitvoeringen van een Mozart opera. Er werd gekozen voor Die Entführung aus dem Serail. Regisseur Jeroen Lopes Cardozo ontwikkelde in nauwe samenwerking met het orkest een concept voor een semi-concertante versie waarbij ook het orkest centraal op het podium aanwezig is.

Geïnspireerd door het enorme succes van Die Entführung brengt het orkest in oktober 2013 opnieuw en wederom in een semi-concertante versie een Mozart opera. Dirigent Ed Spanjaard en regisseur van Jeroen Lopes Cardozo kozen voor Così fan tutte.

Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti – ‘Zo doen ze allemaal, of De school voor geliefden’ – is een van de populairste opera’s van Mozart. Niet zo verwonderlijk, want Mozarts levendige en spitsvondige muziek volgt de emoties op de voet en het Italiaanse libretto van Lorenzo da Ponte is een aanstekelijk verhaal vol amoureuze verwikkelingen. Così fan tutte gaat over liefde en bedrog, vriendschap en verraad, idealen en desillusies, verleiding en moraliteit. Voor Frans Brüggen en zijn Orkest van de Achttiende Eeuw is het hun tweede Mozartoperaproject: ter viering van zijn dertigjarig bestaan bracht het gezelschap twee jaar geleden Mozarts Die Entführung aus dem Serail in semi-concertante uitvoering op het toneel. Deze operaproductie beviel blijkbaar goed, want voor Così fan tutte werken ze opnieuw samen met Cappella Amsterdam, regisseur Jeroen Lopes Cardozo en voor een deel dezelfde solisten, onder wie de sprankelende sopraan Lenneke Ruiten.

Così fan tutte KV 588

Lenneke Ruiten - Fiordiligi (sopraan)
Rosanne van Sandwijk - Dorabella (mezzosopraan)
Anders Dahlin - Ferrando (tenor)
André Morsch - Guglielmo (bariton) Ilse Eerens - Despina (sopraan)
David Wilson-Johnson - Don Alfonso (bariton) Jeroen Lopes Cardozo - regie
Ysbrant - decor

Het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam o.l.v. Ed Spanjaard.

Concert

Tickets

Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam