Anke Brouwer (1971)
nieuw werk

Kurt Weill (1900-1950)
Vom Tod im Walde
Berliner Requiem

Leo Smit (1900-1943)
Voorspel voor Teirlincks De Vertraagde Film

Paul Hindemith (1895-1963)
Kammermusik nr. 1 met finale

Radio Kamer Filharmonie & Cappella Amsterdam
o.l.v.  James MacMillan
Hans Schöpflin, tenor
Martijn Cornet, bas

Een programma van de Radio Kamer Filharmonie, met een première van de jonge Nederlandse componiste Anke Brouwer en verder veel muziek uit het Interbellum.

In 1928 - het jaar dat de Dreigroschenoper in première ging, en precies halverwege de twee wereldoorlogen - schreef Kurt Weill een Requiem voor de vergeten doden. De Ballade vom ertrunkenen Mädchen is beroemd geworden in de uitvoering van Weills echtgenote Lotte Lenya, en wordt hier gezongen door de Duitse tenor Hans-Jürgen Schöpflin samen met de mannen van Cappella Amsterdam.

Het is tekenend voor de theatraliteit van Das Berliner Requiem dat sommige delen door Weill en Brecht uit het stuk werden gehaald om ze te gebruiken in muziektheaterproducties als Aufstieg und Fall von der Stadt Mahagonny. Aan de andere kant zegt het ook veel over de algemene strekking van het thema - rouw en woede over de slachtoffers van oorlogen en misdaden die een naamloos graf krijgen, de onbekende kleine man die vermoord wordt om een paar centen, de gewone soldaten vooraan het front (het “kanonnenvee”) die als eersten sneuvelen.  Weill bracht deze naamlozen een indrukkwekkend muzikaal eerbetoon. 

Concert

Tickets

Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam