Dit programma maakt deel uit van het World Minimal Music Festival dat van 3 t/m 7 april 2013 plaatsvindt. Voor de pauze klinkt Koreaanse hofmuziek, muziek waarin het draait om verstilling, abstractie en minimalisme. Daarna wordt De Tijd van Louis Andriessen uitgevoerd. Dit werk uit 1981 begint met een reusachtige klap. De rest van het ruim veertig minuten durende stuk is te beschouwen als de nagalm van die donderslag, een suggestie dat de tijd wordt stil gezet.
Voor Louis Andriessen vormde een mystieke ervaring ooit de aanleiding om De Tijd te schrijven: ‘(…) het gevoel van een eeuwigdurend ogenblik. Het was meer dan een volmaakte kalmte, het was een euforie die zo sterk was dat ik later besloot daar een stuk over te maken.’

De lengte van een tafel kunnen we meten omdat die hele lengte ons ter beschikking staat. Met een tijdsverloop kan dat niet. Het deel dat in het verleden ligt is al voorbij, dat is er niet meer en wat er niet meer is kunnen we niet meten. Het deel dat in de toekomst ligt is er nog niet en wat er nog niet is kan evenmin worden gemeten. Geen enkele tijdsspanne is werkelijk tegenwoordig. (Douwe Draaisma, uit het artikel Een eeuwigheid van 42 minuten en 36 seconden (2007) over De Tijd van Louis Andriessen.

Koreaanse hofmuziek

Louis Andriessen (1939)
De Tijd

Asko|Schönberg
Cappella Amsterdam
The Court Music Troupe of The National Gugak Centre
Studenten van het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag

Reinbert de Leeuw dirigent 

Concert

Tickets

Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam