Nieuwe cd Josquin des Prez

In september presenteren Cappella Amsterdam en harmonia mundi een nieuwe cd met werken van Josquin des Prez. De cd wordt gepresenteerd aan het begin van de tournee Again and Again van Cappella Amsterdam op 28 september in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.

In deze concertreeks zingt Cappella werken van Josquin des Prez, David Lang, Arvo Pärt en Orlando di Lasso t/m 4 november in verschillende concertzalen in Nederland.

Over Josquin des Prez’ motetten
Er is niet veel bekend over het leven van Josquin des Prez (ca.1450/55-1521), maar zijn muzikale betekenis is groot. De vele missen, motetten en chansons die hij heeft nagelaten, vormen het bewijs van zijn unieke kwaliteiten als componist. Niemand was zo inventief en wist met muziek een tekst zo sterk te laten spreken.

In die motetten gebruikt Josquin verschillende compositietechnieken, van een ostinato in Miserere mei Deus, een cantus firmus in Nymphes des Bois en een volkomen vrije stijl in Planxit autem David. Het programma wordt omlijst door een klaagzang van Josquin bij de dood van Ockeghem aan het begin en een klaagzang van Gombert bij de dood van Josquin tot slot.

Daniel Reuss
“De motetten van Josquin behoren tot de beste werken van Josquin en het Misere mei Deusen Planxit autem David vind ik misschien wel de allermooiste werken van de hele muzikale Renaissance. Daarom heb ik gekozen voor deze collectie van motetten waarin de muziek van Josquin in volle glorie te horen is”, aldus Daniel Reuss.

28 september Muziekgebouw aan ‘t IJ

De cd wordt gepresenteerd tijdens het begin van de tournee Again and Again van Cappella Amsterdam op 28 september in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. In deze concertreeks zingt Cappella werken van Josquin des Prez, David Lang, Arvo Pärt en Orlando di Lasso t/m 4 november in verschillende concertzalen in Nederland.

Comments

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam