€ 19.50   

Bestellen

In september 2018 presenteerden Cappella Amsterdam en harmonia mundi een nieuwe cd met werken van Josquin des Prez. 

Er is niet veel bekend over het leven van Josquin des Prez (ca.1450/55-1521), maar zijn muzikale betekenis is groot. De vele missen, motetten en chansons die hij heeft nagelaten, vormen het bewijs van zijn unieke kwaliteiten als componist. Niemand was zo inventief en wist met muziek een tekst zo sterk te laten spreken.

In die motetten gebruikt Josquin verschillende compositietechnieken, van een ostinato in Miserere mei Deus, een cantus firmus in Nymphes des Bois en een volkomen vrije stijl in Planxit autem David. Het programma wordt omlijst door een klaagzang van Josquin bij de dood van Ockeghem aan het begin en een klaagzang van Gombert bij de dood van Josquin tot slot.

“De motetten van Josquin behoren tot de beste werken van Josquin en het Misere mei Deusen Planxit autem David vind ik misschien wel de allermooiste werken van de hele muzikale Renaissance. Daarom heb ik gekozen voor deze collectie van motetten waarin de muziek van Josquin in volle glorie te horen is”, aldus Daniel Reuss.

"Daniel Reuss weet precies hoe deze muziek tot klinken moet worden gebracht en met zijn enorme ervaring in zowel het orkest- als koorrepertoire weet hij ook als geen ander aan deze devote muziek de nodige spanning te verlenen zonder daarbij echter het historiserende karakter geweld aan te doen. De in de Waalse Kerk in Amsterdam gemaakte opname is een juweel. " Aart van der Wal, Opus Klassiek, oktober 2018

Cappella Brochure 2018 2019

Bekijk onze seizoensbrochure 2018-2019!

Klik hier

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam