Aangrijpende, contemplatieve psalmen

Met zijn Boetepsalmen schreef componist Alfred Schnittke aangrijpende, contemplatieve muziek, bedoeld om 1000 jaar bekering van Rusland tot het christendom in 1988 te vieren. Hoewel Schnittke zich in 1982 tot het katholicisme bekeerde, spreekt uit zijn twee grote koorwerken – het Concert voor koor en de drie jaar jongere Boetepsalmen – een sterk orthodox klankidioom. De Boetepsalmen zijn daarvan de strengste, maar harmonisch het meest geavanceerd.

Voor zijn Boetepsalmen grijpt Schnittke terug op anonieme, 16e-eeuwse Russische teksten, destijds in kloosters gezongen tijdens de vastentijd. Hierin komen thema’s naar voren als zonde, Gods oordeel, boetedoening en bevrijding. Daarnaast wordt het verhaal verteld van de moord op de broers Boris en Gleb, zonen van grootvorst Vladimir van Kiev, die later tot de eerste heiligen van de Russische kerk zijn verklaard. De Boetepsalmen sluiten af met verstilde klanken.

Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss

Alfred Schnittke - Boetepsalmen

Dit project is tot stand gekomen met ondersteuning van De Société Gavigniès en het Prins Bernhard Cultuurfonds Het Prins Bernhard Cultuurfonds doet dit vanuit fondsen op naam: Fonds Henri Fock, het Korinthiërs Fonds, het Ans Otten-Nypels Fonds, het Fonds de Visser-Geerling, het Fonds Monnier Goudzwaard en het Dessauvagie/Sauer Fonds.

Concert

Tickets

3

nov

20.15

Boetepsalmen - Het grootse gebaar van Schnittke

Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam

Amsterdam

5

nov

15.00

Boetepsalmen - Het grootse gebaar van Schnittke

Grote of Sint-Gudulakerk, Lochem

Lochem

Cappella Brochure 2016 2017

Ontvang onze seizoenbrochure 2016-2017!

bestellen

Ontvang nieuws over Cappella Amsterdam